Popboks - U subotu počinje festival muzičkih dokumentaraca - Starigrad Paklenica Film Festival [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 01.08.2013. 10:00

U subotu počinje festival muzičkih dokumentaraca - Starigrad Paklenica Film Festival

Četvrto izdanje Starigrad Paklenica Film Festivala – međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma biće održano od 3. do 8. avgusta pod otvorenim nebom Nacionalnog parka Paklenica, nedaleko od Zadra u Hrvatskoj.

Pored filmova iz Hrvatske i regiona, među koje spadaju ostvarenja o Šabanu Bajramoviću (Šaban) i Tošetu Proeskom (The Hardest Thing), na festivalu će biti prikazani i najnoviji svetski muzički dokumentarci poput Searching for Sugar Man, kao i film Freddie Mercuyru: The Graeat Pretneder Rhysa Thomasa, koji se bavi se danima kada je osnivač i pevač grupe Queen pokušavao da napravi solo karijeru. Ostvarenje Marley Kevina MacDonalda bazirano je na vremenu kada je Bob Marley tražio svoj lični identitet. Pored mnogobrojnih saradnika čuvenog pevača sa Jamajke u filmu se može videti i intervju sa njegovom suprugom Ritom Marley.

Jedan od glavnih filmova na ovogodišnjem festivalu biće i Down By The River u kome poznati glumac i muzičar Hugh Laurie istražuje korene jazza i bluesa.

Film Dušana Moravca o Damiru Avdiću pod nazivom Damir Avdić: Pravi čovjek za kapitalizam imaće svetsku premijeru na Starigrad Paklenica Film Festivalu i biće prikazan 5. avgusta u Kino plaži (21:15).

Jedan od najpoznatijih britanskih reditelja dokumentaraca Leslie Woodhead gostovaće kao član festivalskog Umetničkog vijeća. Leslie Woodhead je prošle godine napisao i režirao dokumentarac o potrazi za Bin Ladenom (The Hunt for Bin Laden). Muzički dokumentarci koji su proslavili Woodheada su Saving Jazz iz 2006. i How the Beatles Rocked the Kremlin iz 2009. godine.

U Umetničkom vijeću festivala su pored Woodheada još i producent Nikša Bratoš, muzičar Arsen Dedić, kritičar Nenad Georgijevski, producent Damir Price i reditelj Saša Radović.

Svoj dolazak na festival potvrdili su Marko Brecelj, Darko Rundek, Slaven Knezović, John Paul Davidson, reditelj filma Down by the river o muzičkoj strasti Hugha Lauriea, a još je uvijek otvorena mogućost da se na festivalu pojavi i sam Hugh Laurie.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala. Kompletan program možete preuzeti OVDE.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.