Popboks - ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell - Štrumpfovanje na srpski način [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.08.2013. 07:28 · 2

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

U pitanju je film prevashodno namenjen najmlađima, što ne znači da u njemu ne mogu da uživaju i oni stariji od 12 godina – pod uslovom da odbace cinizam, svedu očekivanja na pravu meru i prepuste se avanturi.

Đorđe Bajić

Ocena:
6

Naslov originala: The Smurfs 2
Scenario: J. David Stem, David N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn, Karey Kirkpatrick
Reditelj sinhronizacije: Dragan Vujić
Uloge: Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson, Jayma Mays, Hank Azaria
Glasovi: Dragan Vujić, Slobodan Ninković, Mina Lazarević, Svetlana Aleksić, Jadranka Bugarski, Nebojša Milovanović
Žanr: štrumpfastična porodična avantura
Trajanje: 104 minuta
Proizvodnja: SAD/Srbija, 2013.

 


Nakon komercijalno uspešnog prvog prvog dela, bilo je samo pitanje vremena kada će se nastaviti bioskopske avanture malih plavih bića koje je pre više od pola veka stvorio belgijski strip crtač Peyo. Dve godine nakon prvih Štrumpfova, filma u kome su igrani i animirani segmenti kombinovani sa 3D tehnologijom, pred publiku je stigao nastavak. I da razjasnimo jednu stvar na samom početku… U pitanju je film prevashodno namenjen najmlađima. Naravno, to ne znači da u filmu ne mogu da uživaju i oni stariji od 12 godina – pod uslovom da odbace cinizam, svedu očekivanja na pravu meru i prepuste se avanturi…

Bez obzira što je, baš kao i prvi deo, nastavak uglavnom naišao na loš prijem od strane kritičara, i ovaj film je sasvim funkcionalan i zabavan.  Ne radi se o klasiku, nije ovo veliki i značajan film, ali svakako spada mešu uspešnije naslove u kategoriji igrano-animiranih ostvarenja namenjenih deci. Takođe, pored okvirne avanture u kojoj figuriraju dobro poznati likovi, Štrumpfovi 2 nude i dodatni sloj. Da li je pravi otac onaj koji nas je stvorio ili onaj koji nas je odgajao i voleo, pitanje je koje se na više mesta postavlja u filmu. Štrumfetinom premišljanu da li da se prikloni Gargamelu (koji je, bar tehnički, zaslužan za njen postanak) ili Velikom Štrumpfu (koji ju je prigrlio kao najrođeniju i naučio pravim vrednostima), pridodato je i dvoumljenje Patricka (Neil Patrick Harris) u vezi sa stavom koji će zauzeti prema svom očuhu Victoru (Brendan Gleeson). Naravno, razrešenja ovih dramskih čvorišta su okvirima očekivanog i ne preterano dramatična, ali treba imati u vidu da je ovo film pre svega namenjen deci.

U tehničkom pogledu, film je baš kakav treba da bude, na novcu i talentu se nije štadelo. 3D je dobar, kao i spoj igranih i animiranih delova. Uz to, sinhronizacija na srpski je sasvim na mestu. Dragan Vujić Vujke (reditelj srpske sinhronizacije i čovek koji je pozajmio glas nevaljalom Gargamelu) i ostali glumci u uradili dobar posao, mada im zadatak nije bio lak. Naime, mora se podvući da prevod nije na nivou – previše je mehanički i nenadahnut. Neprirodne i srpskom jeziku neprimerene rečenice otežavaju poseo glumcima, a i narušavaju ugođaj gledanja filma. U jednom trenutku Patrick i Grace, na primer, počinju da razmenjuju nežnosti, a jedan od štrumpfova im dobaci: „Uzmite pečurku”, što je očigledno prilično nespretan prevod rečenice „Get a muchroom“, štrumpfolike varijacije poznate fraze „Get a room“ („Iznajmite sobu“). Slučaja poput ovog ima još puno...

Inače, Štrumpfovi 2 su zanimljivi i zbog jedne kontroverze. Jedan od glumaca koji je učestvovao u sinhronizaciji, Slobodan Stefanović, izrazio je na Tviteru svoje nezadovoljstvo zbog učešća folk pevačice Svetlane Seke Aleksić koje je podarila glas nevaljaloj Vexy. Ovo je razbuktalo polemiku i pravu pomamu među novinarima željnih estradnih sukoba i senzacija. Aleksićeva je, važno je podvući, sasvim korektno odradila svoj deo posla, nimalo ne zaostajući za profesionalnim glumcima koji su dali svoj doprinos projektu. Dizanje medijske prašine je u biti bilo sasvim nepotrebno, ali, eto, živimo u zemlji u kojoj čak ni štrumpfovi ne mogu ostati pošteđeni razmirica i povlačenja po medijskom mulju. 



Komentari

  • Gravatar for Jasmina
    Jasmina (gost) | 02.08.2013. 10.49.25
    Ma super su Štrumfovi,deca su uživala oduševljena,a ne mogu reći da je mamama bilo dosadno.3Dili ništa.
  • Gravatar for Nejra
    Nejra (gost) | 17.08.2013. 14.39.25
    ne
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

ZOVITE JU ZEMLJA - Ivan Lutz i DIGITALNI UGLJENIK - Richard Morgan

Dve moguće budućnosti

Knjige

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige