Popboks - Pre dve godine je preminuo Delča [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 24.07.2013. 11:30

Pre dve godine je preminuo Delča

Pre dve godine, 24. jula 2011, je posle duge i teške bolesti u Beogradu preminuo Milan Delčić-Delča, pevač grupe U škripcu, umetnik i multimedijalna ličnost.

Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene, što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su Siđi do reke, Beograd spava, Nove godine, Koliko imaš godina", Ako ti kažem...

Sa grupom U škripcu snimio je albume Godine ljubavi (1982), O je! (1983), mini album Nove godine (1983), Budimo zajedno (1984) i Izgleda da mi smo sami (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume Delča i sklekovi (1994), S' jezikom u usta (1994) i Krenuo sam davno, ne sećam se gde (2003).

Posle višegodišnje samostalne pevačko/autorske karijere Delča je odlučio da u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine upriliči poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu.

U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu Jubilarnih 20 i nešto godina koji je beogradski Mascom objavio pod imenom Delča a i U škripcu. To je poslednje Dečićevo diskografsko delo.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serija Televizije Beograd U ime zakona (1991) i koscenarista televizijskog filma Ne skreći sa staze (2003). Pojavljivao se u filmovima Slatko od snova (1994) i Crveni kamion sive boje, kao i u seriji Otvorena vrata (1994-1995). Autor je pozorišnih komada Hari ne putuje vozom, Kraljevo blago i Radmilo gnusni i Radmila pogana i TV emisije Dr. Maksimilijan Mrmor. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Poslednja pesma koju je Delča snimio pod nazivom Dobro je objavljena je posthumno kao singl simbolično 19. novembra 2012. na godišnjicu njegovog rođenja. Može se besplatno preuzeti OVDE.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.