Popboks - Zlatni toranj za Borgmana [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 20.07.2013. 11:00

Zlatni toranj za Borgmana

Kao najbolji film ovogodišnjeg 20. Festivala evropskog filma Palić proglašeno je holandsko ostvarenje 'Borgman'.

Međunarodni žiri jubilarnog 20. Festivala evropskog filma Palić 2013, koji je održan na Paliću od 13. do 19. jula 2013. godine, radio je u sastavu: reditelj Srđan Dragojević (Srbija), predsednik, programska direktorka festivala u Ruenu Marketa Hoduškova (Češka), programska direktorka kanske „Nedelje kritike“ Pamela Pianeca (Francuska), glumica Nurgul Jesilkaj (Turska) i reditelj Ešli Horner (Velika Britanija), članovi.

Pošto je pogledao 13 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:
ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se holandskom filmu BORGMAN, u režiji Aleksa van Varmerdama.
“Moćan, hrabar i jedinstven film, predivno režiran, sa neočekivanim i nadrealnim obrtom, koji stav protiv establišmenta upućuje na društvo koje nas ostavlja u želji da odgovorimo na ono što ne može da se odgovori.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Tudoru Đurđiju za rumunski film O PUŽEVIMA I LJUDIMA.
„Pametna, očaravajuća i zabavna komedija sa snažnom društvenom pozadinom koja prikazuje i otkriva sveže lice rumunske kinematografije.“

SPECIJALNO PRIZNANJE dodeljuje se glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu U IME… u režiji Malgožate Šumovske.
“Jedinstvenim prikazom Katoličke crkve, Čira nudi neodoljivo i jedno od najhrabrijih glumačkih izvođenja viđenih u istočno-evropskoj kinematografiji u poslednjoj dekadi.”

Na predlog žirija, nagradu “SEJFI TEOMAN” za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, Bord Festivala dodeljuje finskom filmu OTVORI MI SE (režija  Simo Halinen).
“Za hrabro ostvarenje iz Finske koje se bavi internacionalnom temom koja je još uvek tabu u mnogim zemljama Evrope i sveta, ispričana na skroman i iskren način.”

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari jubilarnog 20. Festivala evropskog filma, koji je održan na Paliću i u Subotici od 13. do 19. jula, radio je u sastavu: Irena Bilić (Francuska), predsednica, Karmen Grej (Velika Britanija) i Kristina Đuković (Srbija), članovi.

Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeće odluke:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM jednoglasno se dodeljuje turskom filmu HLADNOĆA, u režiji Ugura Jusela, „za poetičan i hrabar osvrt na složene odnose u Turskoj, predstavljene kroz snažna glumačka ostvarenja, bogatu karakterizaciju, doslednim rediteljskim postupkom“.

SPECIJALNA NAGRADA, uz konstataciju da je članovima žirija bilo teško da se opredele za jedan film u ovoj selekciji, dodeljuje se ruskom filmu HOĆU I JA, u režiji Alekseja Balabanova jer je „i ovaj put, Balabanov stvorio jedinstven poetičan svet u isto vreme reflektujući turbulentno rusko društvo“.

 



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.