Popboks - VAMPIRE WEEKEND - Modern Vampires Of The City [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.07.2013. 15:15 · 9

VAMPIRE WEEKEND

Modern Vampires Of The City

Ovo je dostojanstven naslednik prethodnika, ali pre svega sveže i zrelo ostvarenje na kome je baš sve na svom mestu. Za nesklone čitanju dužih prikaza dovoljan će biti i sud irečen u samo dve reči – veliki album!

Zoran Janković

Ocena:
9

(XL Recordings)
 


U moru drugih postoji jedna divna knjiga, na koju nikada nije zgoreg nanovo podsetiti. Pre desetak godina prevedena i kod nas, zbirka prča Teško je naći dobrog čoveka autorke Flannery O'Konor, naravno, sasvim slučajno može da posluži kao zgodan književni ekvivalent onome što četvorka Vampire Weekend nude na Modern Vampires Of The City, svom novom dugosvirajućem radu. I mada je Ezra Koenig, gitaista i pevač ovog benda, kao književno nadahnuće za ovaj (kao i prethodna dva albuma) naveo znameniti Povratak u Brajdshed nikada dovoljno u zvezde kovanog Ewelyna Waugha, čini se da upravo narečena zbirka priča Flannery O'Connnor predstavlja najrečitiji literarni pandan raznovrsnosti i složenost života u Americi danas - onome o čemu govore Vampire Weekend na svom trećem albumu.

A Modern Vampires Of The City je pravi trijumf – i volje i umeća i jedinstvenog dara, a recenzentski hvalospevi i značajan uspeh na planu dosadašnjeg tiraža samo potvrđuju i naglašavaju taj sud o ovom albumu kao sveobuhvatnom trijumfu. Vampire Weekend su se odrekli zavodljivih afro-ritmova i pratećih sinkopa koji su nametnuli kao glavna odrednica prethodnog im albuma Contra, a stilsko uobličenje ovde su pronašli u raskošnom produciranom i široko shvaćenom popu na prvom mestu utemeljenom u inteligenciji, kakve je poodavno sramotno malo u aktuelnoj pop-muzici. Ako ćemo preciznije, Vampire Weekend na ovom izdanju ostaju verni početnoj poziciji, poziciji autora druželjubivog i uhu ugodnog indie-popa (mada se u ovom konkretnom slučaju ta odrednica 'pop' uz ne previše premišljanja može preinačiti i u 'rock'), toliko druželjibivog, a autorski zaokruženog i promišljenog da mu odrednica 'indie' u smislu potvrde zahtevnije i sadržajnije prirode zapravo više nije ni potrebna.

Postoji jedna divna knjiga, a ovde postoji i jedna pesma oko koje sve ostalo i izatkano. Srž ovog albuma predstavlja izuzetna numera Step koja u sebi spaja dosta toga ne toliko lako pomirljivog – polaznu baroque pop mustru, melanholični sentiment indie-popa, diskretnu sprdnju i suptilno postavljeno savremeno produkcijsko ruho. I premda će Step u mnogim izborima lako figurirati kao vrhunac ovog izdanja, ovaj prikaz ne sme da prođe bez jasnog i glasnog pojašnjenja da su Vampire  Weekend na Modern Vampires  Of The City iznedrili čitavu zbirku sjajnih trenutaka, počev od početnog  madrigalističkog chamber popa u Obvious Bicycle (uz varijaciju prisutnog i kasnije u Young Lion), preko nadahnutog irskog folka u Unbelievers, osvrta na klasični rock u Run i nešto popičnijoj numeri Don't Lie, bogatijoj za (uz nešto retro-soul štimunga), pa sve do zavodljivo rockabilly plesne Diane Young, nagoveštaja ska i pop-punka u Finger Back, onovremenske alt-country brzalice Worship You, sondheimovske operete Hudson i naprosto nadžanrovski divne i duhovite Ya Hey.

Mnogo je toga toga čime Vampire Weekend u ovoj epizodi  mogu da se podiče – tu su odlične pesme, svež i zreo zvuk, osobena lirika, kitnjasta, a savim primerena produkcija (zasluga Rostama Batmanglija i Ariela Rechtshaida), jasan otklon u odnosu na ranije nuđeno... ; savim dovoljno, pa i više no što je zbilja nužno za titulu jednog od najozbiljnijih kandidata za album godine čiju smo tek polovinu potrošili.



Komentari

  • Gravatar for Mare
    Mare (gost) | 09.07.2013. 16.04.09
    Koliko je ovo dobar album, ne mogu da prestanem da ga slusam! Mnogo mnogo bolji od prethodnog izdanja tako da ga ne bih nazvao dostojanstvenim naslednikom ali u svakom slucaju odlicna recenzija.
    • Gravatar for sha tsang
      sha tsang (gost) | 10.07.2013. 12.13.36
      ...posushacu ga jos jednom ,da mu dam shansu. na prvo slushanje mi nije ostavio neki utisak . hvala
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 09.07.2013. 17.55.56
    9? ehej! ovo je odlican ali ne i vanserijski/vanvremenski album, da se ne lazemo. btw. tesko da ce iko u danasnje vreme da snimi takav album ali to ne treba da bude opravdanje za spustanje kriterijuma tj. za davanje previsoke ocene. jaka osmica moze da prodje.
  • Gravatar for Jiggy Bau
    Jiggy Bau (gost) | 10.07.2013. 16.12.52
    Uh kakvo osvezenje! Zvucno (da ne kazem sonicno) jako interesantan album. Uvlaci se pod kozu vrlo brzo.
  • Gravatar for Ivana
    Ivana (gost) | 11.07.2013. 15.09.02
    Nista o "osobena lirika"? Ezra is a fucking poet. Ovo je sjajan album, a tekstovi su jednako dobri kao i produkcija, (puno bolji nego standardni namedropping koi ih je proslavio) i ne zasluzuju ignorisanje. Inace, jeste dobra recenzija.
    • Gravatar for Mr.E
      Mr.E (gost) | 14.08.2013. 14.04.59
      ništa o osobenoj lirici, se kaže
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 13.08.2013. 15.47.30
    Ma naravno: seksualno sam zbunjen, slusam Vampire Weekend i Empire of the Sun, pustam bradu i siljak u kosi, nosim helanke farmerke i glasam za Cedu.
    • Gravatar for dovla
      dovla (gost) | 13.08.2013. 23.22.44
      dođi ovamo pa mi reci to u lice
  • Gravatar for Aca
    Aca (gost) | 15.08.2013. 16.42.33
    Evo da ti kazem: https://www.youtube.com/watch?v=Rw5av46j21U
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi