Popboks - REINCARNATED – Andy Capper - U sebe, u sebe... i pomalo spolja... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 08.07.2013. 06:56

REINCARNATED – Andy Capper

U sebe, u sebe... i pomalo spolja...

Ovaj film je naprosto žrtva siline teme koje Snoop Dogg/Snoop Lion sa sobom neizostavno nosi i pokreće, ali i pored te razbarušenosti ovaj film u značajnoj meri opravdava svoje postojanje, ma šta prepoznali kao noseće namere koje su dovele do njegovog nastanka.

Zoran Janković

Ocena:
6

Učestvuju: Snoop Dogg/Lion, Diplo, Angela Hunte, Bunny Wailer, Shante  Broadus, Cori B., Damian Marley
Žanr: dokumentarno evolutivni
Trajanje: 96 minuta
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Šta se između ostalog može smatrati dokazom nečije istinske tolerancije? Pa, recimo, odbrana svačijeg prava na korenitu promenu i novi početak; dakle, što je dopušteno Čedomiru Jovanoviću i ostalim saradnicima/perima ozloglašenih Pogleda mora, bez obzira na specifičnosti i nijanse, biti garantovano i Aleksandru Vučiću i/ili Tomislavu Nikoliću. Ili bilo kome drugom ko u bilo kom trenutku posegne za redefinisanjem vlastitog identiteta i/ili javne persone. E, upravo je to ključno pitanje kojim se bavi dokumentarac Reincarnated, koji prati nastajanje istoimenog albuma i značajnu identitetskuo-žanrovsku promenu u životu Snoop Dogga, odnosno, Snoop Liona sada.

Tu dolazimo i do osnovnog problema ovog ostvarenja; ovde je naprosto zafalilo fokusa i jasnog plana šta Reincarnated treba na prvom mestu da predstavlja. Očito da se krenulo od zamisli da se isprati reggae (re)inkarnacija Snoop Dogga i sam proces rada na album u jamajčanskim krajolicama. U tom smislu, Reicarnated je film sasvim na mestu – prikazano je dosta toga zanimljivog iz stvaralačkog procesa, a u dovoljnoj meri je i pojašnjen Snoopom naum da okrene novi (notni) list.

Dakle, u smislu vizuelne pratnje nastanku odličnog istoimenog albuma (koji je, istini za volju, prvenstveno dokaz majstorstva producenta Dipla odnosno Majora Lazera, pa tek onda potvrda dara  Snoop Liona) ovo je pristojan i sadržajan rad. Nevolja, pak, nastaje kada autori ovog filma posegnu i za oruđem turističkog filma i pokrenu silinu (inače, intrigantnih) pitanja i stavki iz biografije nestašnog Snoop Dogga/Snoop Liona, za šta je definitivno potrebno i više usresređenosti i zamašnija minutaža i detaljističkiji pristup od ovde prisutnih.

Srećom, sam proces inicijacije Snoop Dogga u svet rasrtafarijanske dogme je prikazan na zanimljiv način, a, reklo bi se, da je reč o iskrenom i proživljenom izboru, što je tim pre za pohvalu jer Snoop stiže iz muzičkog žanra i prateće ikonografije koja u svojoj biti jednostavno zahteva značajnu meru pozeraja i autodramatizacije. Reincarnated je razbarušen i neuravnotežen rad, a što je dobrim delom u potpunom saglasju sa samom ličnošću svog glavnog aktera.

Ovo je film kome je lako uočiti i pobrojati ključne falinke, ali, sa druge strane i takav on ipak isporučuje dosta toga vrednog pažnje – priča je izatkana oko zanimljivog poduvata nedvojbeno intrigantne i simpatične osobe, muzika koja prati ovo ostvarenje je izvrsna, krajolici Jamajke oduzimaju dah, tamošnji sagovornici su svi od reda zavredeli pojavljivanje pred kamerom.... A da li će Snoop Lion istrajati na ovom novom putu, hoće li i zbilja pronaći i „mir, ljubav, razumevanje, borbu...“, što mu je barem deklarativno krajnji cilj, ostaje da se vidi. Film je, uz svu svoju moć, ipak preslabo oruđe da se u svoj punoći prikažu tako značajne promene, na koje, da ponovimo, svako, ama baš svako od nas mora da ima pravo. Pa šta šta nam dragi Bog/Dža da...



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi