Popboks - IGGY & THE STOOGES - Ready to Die [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.06.2013. 17:07 · 2

IGGY & THE STOOGES

Ready to Die

Pošteno i dostojanstveno starenje legendi uz pomoć fitnesa, makrobiotike i bez vijagre.

Dario Stajić

Ocena:
6

(Fat Possum)

 
"...for some little guy with bleach-blond hair to be taking his shirt off and jumping out in the crowd and freaking people out was not a realistic scenario, you know? But we did it, and... it changed the interaction between the audience and the performer, which was groundbreaking"-  James Williamson u intervjuu David Toddu iz knjige "Feeding Back: Conversations with Alternative Guitarists from Proto-Punk to Post-Rock"



Potisnuti gitaristu Ron Ashtona sa njegove stalne pozicije na mesto basiste, i to posle remekdela The Stooges iz 1969. i Fun House iz 1970. godine, značilo je posedovati poseban kvalitet. Ne samo na instrumentu, nego i u predelu međunožja. Uz pomoć skromnog arsenala Gibson Les Paula i pojačala Vox AC-30, Jamesu Williamsonu je na Raw Power iz 1973. pored klasika kao što je Search & Destroy pošlo za rukom da postavi domaći zadatak sledbenicima "demonskih i intelektualnih" rifova. Ali da i to bude i ostane jasno, prethodnici su danas ipak na većoj ceni.

Posle izuzetnog albuma Kill City iz 1977, objavljenim pod firmom Iggy Pop & James Williamson, James je promenio struku i ostvario zavidnu karijeru u oblasti mikroelektronike.

Delo Ready to Die u tom smislu nije samo Williamsonov povratak u stare redove posle smrti Rona Ashtona nego i kontrolisana eksplozija energije i iskustva koji su se kanalisali u godinama (ne)opravdanog odsustva. Bez (alkohola, droga) i vijagre to ne zvuči uvek veselo: "I got a job and I am sick of it".

Teško da će "revolucija" da se ponovi posle: "I'm shooting for the sky/Because I'm ready to die". U međuvremenu se mnogo toga izdešavalo. Negde na pola ka bespuću su se recimo s druge strane Atlantika pojavili Apocalypse Dudes i Ass Cobra Norvežana Turbonegra. Iggy Pop je solo gutao i bljuvao sve i svašta. S promenljivim uspehom preko klasika The Idiot pa komercijalnog Blah Blah Blah do bućkuriša Préliminaires.

Dosada, nihilizam i neispisani memoari bombaša samoubice. Stihovi "I'm looking for a reason to live/I only got but two things to give" ili još bolje "Nipples come and nipples go" sa Sex and Money ne govore u prilog stanju nacije.



Komentari

  • Gravatar for Васа Стајић
    Васа Стајић (gost) | 20.06.2013. 09.23.03
    Шта је то достојанствено у фитнесу? Ко ми гарантује да Стајић не узима вијагру? Стање нације? Које нације?
  • Gravatar for Зпуче
    Зпуче (gost) | 24.06.2013. 10.03.07
    Мико фо, мико фо....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi