Popboks - PEŠČANA HRONIKA – Pavle Zelić - Srpska horor priča [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 10.06.2013. 17:51 · 1

PEŠČANA HRONIKA – Pavle Zelić

Srpska horor priča

Zelić uspeva da, bez obzira na neosporan uticaj Kinga i Simonsa, stvori delo koje poseduje autentičan autorski pečat i pride podseti na neke bitne, a skrajnute događaje iz naše istorije.

Đorđe Bajić

 (Laguna, 2013)

Foto: Sonja Žugić
 


Laguna je krajem maja objavila prvi roman Pavla Zelića, poznatog po zbirci priča Poslednja velika avantura i scenariju za strip Družina Dardaneli: Poljubac leptirice. Njegova Peščana hronika je roman strave, krcat sablasnim i natprirodnim, što je posebno zanimljivo pošto Laguna, sa izuzetkom Stojiljkovića i Skrobonje, najčešće izbegava da objavljuje domaće autore koji se bave hororom i/ili fantastikom.

Prolog je smešten u 1947. godinu, dok se prvo poglavlje odigrava godinu dana kasnije – baš u vreme izgradnje Novog Beograda. Na tih prvih pedesetak stranica, Zelić sa puno gušta postavlja temelje svoje priče, a ne otkriva previše. Radnja se zatim premešta u stresnu 1998. godinu. Upoznajemo se i sa glavnim junakom – Ilijem Orlovićem koji se, bežeći od nagomilanih problema, seli na Novi Beograd sa šestogodišnjim sinom Lakijem. Gotovo odmah po preseljenju, Orlovići će se naći u središtu misterije stare pola veka. Da bi spasao sina, Ilija će morati da se upusti u neizvesnu borbu sa zlim silama koje vrebaju iz novobeogradskog peska.

Kako odmiče, roman postaje sve dinamičniji i hororičniji, a Zelić uspeva da, bez obzira na neosporan uticaj Kinga i Simonsa, stvori delo koje poseduje autentičan autorski pečat i lokalni šmek. Takođe, što je podjednako važno, Peščana hronika podseća na neke bitne, a skrajnute događaje iz naše istorije. Zelićev roman će sasvim sigurno privući poklonike horora, ali i sve one koji vole da istražuju prošlost i pronalaze skrivene (pa makar i izmaštane) veze između onoga što je bilo i onog što jeste.



Komentari

  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 10.06.2013. 22.58.43
    ovo djeluje zanimljivo. koliko vidim, nema nigdje ebook da se nadje, bilo koji format. zna li neko je l laguna izbacuje ebooks?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige