Popboks - QUEENS OF THE STONE AGE - ...Like Clockwork [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 07.06.2013. 08:20 · 8

QUEENS OF THE STONE AGE

...Like Clockwork

Iako se '...Like Clockwork' prodaje pod etiketom stoner rock, samo letimičan pogled na listu gostiju: Elton John, Dave Grohl, Trent Reznor, James Lavelle i Alex Turner pokazuje da je u pitanju nešto više od puke žanrovske eksploatacije.

Dario Stajić

Ocena:
7

(Matador)



"I said that meeting them was like meeting George W Bush." - Joshua Homme o Metallici


Dugogodišnje seanse pod otvorenim nebom pustinje, brojni projekti posle raspada matičnog benda Kyuss i u pauzama novog poduhvata Queens of The Stone Age potvrda su još jednog trijumfa prakse nad teorijom. Korene Joshua Hommeovog karakterističnog i efektnog muziciranja na električnoj gitari propuštenoj kroz bas pojačalo možemo da naslutimo u delima velikana: Blue Cheer, Black Sabbath i Hawkwind, ali i u hard core izletima Black Flaga. I u mnogo rada, proba, mukotrpnog vežbanja, uz pristojnu dozu ludila.

Iako za opus mastermajnda QOTSA neki recenzenti tvrde da je u pitanju "State of the art" današnje rock ponude, ipak je pre u pitanju još jedan u nizu pokušaja perfekcionisane reprodukcije prošlosti. Naravno uz pomoć najmodernijih i pošteno zarađenih tehničkih pomagala, pedala i kablova.

...Like Clockwork je brižno upakovana kombinacija glasnijih delova sa nekoliko lakših pasaža tipa naslovne: "And the faster the world spins/The shorter the lights will glow". Ona je nekako i najdalje od bazičnog zvuka zahvaljujući gostujućoj produkciji Jamesa Lavellea, pa se zato verovatno i nalazi na kraju albuma.

Možda najuspešnija saradnja na albumu je diskoidna If I Had a Tail, nastala u pijanci sa Alexom Turnerom, Markom Laneganom i Kumom Nickom Oliverijom: "Giuchie, Giuchie/Oh la la/Do run run/You won't get far".

Hit bi mogla da bude I Sat by the Ocean koja neodoljivo podseća na Britance Paula Rodgersa i Bad Company. Verovatno ne i u rangu No One Knows sa Songs for the Deaf koja je sa 10.858.900 poseta rekorder benda na servisu Spotify.

I posle klavira i pratećih vokala Eltona Johna na Fairweather Friends QOTSA definitivno zaslužuju ono "Queen" u svom imenu.


 



Komentari

  • Gravatar for 123
    123 (gost) | 07.06.2013. 09.46.01
    Samo 7?! Pre ce biti 9,al sta ja znam...
  • Gravatar for
    VoivodBG | 08.06.2013. 13.48.07
    Autor je pokušao nešto da napiše o albumu i na kraju nema početka, razrade i zaključka. Ovako treba da izgleda jedna recenzija: http://www.potlista.com/recenzije/924-queens-of-the-stone-age/2736-queens-of-the-stone-age-like-clockwork-matador-2013.html
    • Gravatar for
      kaldorei | 23.07.2013. 10.16.33
      Hvala za link i sajt. Pravo otkrovenje.
  • Gravatar for da, zaista
    da, zaista (gost) | 10.06.2013. 14.27.18
    Slazem se sa Voivodom. Album sam preslusao par puta i za sada bledo skoro koliko i recenzija. Nadam se da je ipak jedan od onih albuma koji se polako podvlace pod kozu.
    • Gravatar for
      VoivodBG | 10.06.2013. 17.58.41
      Protiv albuma konkretno nemam ništa, ali recenzija... Smatram da je novi album mnogo jači kao autorski rad od Era Vulgaris-a. Hommie je znao kako da iskoristi goste, i da ih pod svojom "diktatorskom palicom" sprovede kroz njegove ideje, a da oni ne uzmu maha, kao što to uglavnom biva sa tim gostovanjima kod raznih bendova. Sviđa mi se što album pre svega ima tu mirniju, ali daleko mračniju atmosferu. Otišao je dalje sa tekstovima od pukog rnr hedonizma.
  • Gravatar for vojvoda bege
    vojvoda bege (gost) | 11.06.2013. 03.26.38
    meni je album skroz na mestu. Kako slusanje odmice, sve je bolji. Era Vulgaris na zalost i nije bila neka ploca, ovo je dosta bolje.
  • Gravatar for goša
    goša (gost) | 11.06.2013. 11.19.33
    Slažem se sa vojvodom i sa voivodom :) Recenzija je ekstremno štura i izgledao kao žešće odrađivanje. Album je sjajan po više pitanja. Aranžmanski i autorski je baš zreo, sada su u tim godinama kada se prave remek dela i to se čuje. Zvuk je, kako bi najjednostavnije napisao za one koji se ne razumeju baš, najbolje što se roku desilo već neko vreme. Taj zvuk bas gitare, gitare, bonamovski bubanj... sve je majstorski. Upotrebe različitih instrumenata i gostujućih muzičara su 100% iskorišćeni na pravi način. Kome je ovo "onako", onda su mu i zeppelini "onako" i tu svaka dalja priča prestaje...
  • Gravatar for jamesdin
    jamesdin (gost) | 11.06.2013. 17.19.39
    ok ubedili ste me , odo na koncert
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

PET SHOP BOYS

Electric

Albumi

ŽARKO RADAKOVIĆ I DAVID ALBAHARI

Knjiga o muzici

Knjige

SCOTT & CHARLENE'S WEDDING

Any Port in a Storm

Albumi