Popboks - ANTHONY BOURDAIN – PARTS UNKNOWN - Al' se negde dobro jede baš... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.05.2013. 07:12 · 7

ANTHONY BOURDAIN – PARTS UNKNOWN

Al' se negde dobro jede baš...

U aktuelnom serijalu Parts Unknown Bourdain putuje po svetu i otkriva geografsko-sociološko-kulinarske osobenosti krajeva koje posećuje. U dosadašnjih pet prikazanih epizoda ovaj majstor pohodio je Burmu, korejsku četvrt u Los Anđelesu, Kolumbiju, kvebečko parče Kanade i Maroko (preciznije, deo oko Tandžera).

Zoran Janković

Scenario: Anthony Bourdain
Narator: Anthony Bourdain
Sezona: 1
Broj dosad prikazanih epizoda: 5 (od osam planiranih)
Žanr: kulinarsko-putopisna emisija
Trajanje: oko 45 minuta
TV kanal: CNN

 


Osim što i najnamgrođeniji među našim posetiocima barem katkad vole da pojedu nešto slasno, a ambicioznije za pripremu, po čemu je to još Anthony Bourdain iole značajan za Popboks? Pa, preporučuje ga dosta toga – živopisna persona, očigledna sklonost ka rock'n'rollu, odrešitost kojom ponekad kidiše na autoritete iz svoje, ali i drugih branši, negadljivost prema sočnim psovkama i inom ekspresivnom leksikom, popularnost njegovih emisija i sveopšteg pristupa TV kulinarstvu, činjenica da  mu muziku za špicu jedne od prethodnih emisija No Reservations potpisuju Jon Spencer Blues Explosion, kao i sada već bajata i definitivno nerealizovana trivija da je njegov lik umalo tumačio Brad Pitt na vrhuncu svega mogućeg.

Ovo proleće donelo nam je i novu televizijsku avanturu Anthonyja Bourdaina. Godine su prošle, Bourdain je sada već sigurna stavka unutar TV aristokratije, otud i ovo njegovo diskretno preusmerenje ka zahtevnijim i umnijim sadržajima. Otklon prema tipskim postavkama kulinarskih emisija, ali i prema udarnim stavkama iz vlastitog TV opusa ovde je lako i brzo uočljiv, a ozbiljniji ton je svakako ne samo posledica nameta emitera (CNN), nego i zrelosti i trenutnih pozicija i aspiracija samog Bourdaina. Ovde nema recepata sa kojima bi publika eventualno mogla da se uhvati u kuvarski koštac, nema plasmana propratnih proizvoda, niti korisnih adresa. Nema, jer ovo je u većoj meri putopis nadahnut, nazovimo to tako, kulinarsko-gastronomskom znatiželjom.

Ipak, Bourdain je i dalje najbolji kada se njegove putopisne skitnje pretežno bave pitanjima hrane (poput izvrsne epizode koja prikazuje gastro-užitke Kvebeka), a najdiskutabilniji ovaj serijal biva kada Biurdain, kao u slučaju Burme, recimo, krene da uz kišu simplifikacija pojašnjava političko-ideološki okvir kraja u kom gostuje. Ipak, sveukupno gledano, Parts Unknown je serijal koji svakako zaslužuje punu pažnju ne samo najtvrdokornijih obožavalaca lika i dela Anthonyja Bourdaina i ne samo zbog zavodljivosti koju ovaj sadržaj emituje pri svakom, pa i čisto instinktivnom poređenju sa ovdašnjim TV kuvarima, osuđenima na kotu iza, doduše, (u odnosu na ono viđano u većini domaćinstava Srbije) nešto raskošnije kuhinjske scenografije.



Komentari

  • Gravatar for Штонеодајусесвима
    Штонеодајусесвима (gost) | 16.05.2013. 13.25.04
    Човек је препун америчких стереотипа о остатку света. Ствари које је у стању да изусти су на граници гротеске. На Куби: "Јесте да имају здравство боље него у САД али нема интернет конекције, нема твитера..." Нема твитера? Ццц...
    • Gravatar for Mali Perica
      Mali Perica (gost) | 16.05.2013. 19.52.07
      Mozda je samo ironican?
      • Gravatar for Pexa
        Pexa (gost) | 17.05.2013. 08.36.37
        Ma ne sme nama skojevcima 21.veka da se dira Kuba cak ni u vicu. Glupi Amerikanci...
        • Gravatar for Штосесамонекомшапну
          Штосесамонекомшапну (gost) | 17.05.2013. 10.21.50
          Није ствар у Куби, a и данашњи скојевци не нападају САД, није коректно, политички. Све сте помешали.
        • Gravatar for trezor
          trezor (gost) | 17.05.2013. 13.49.10
          Pexa uvek tu da brani Amere od crvene napasti.
          • Gravatar for Pexa
            Pexa (gost) | 17.05.2013. 14.44.25
            Ma jok, samo se bavim fenomenom koji se opasno zapatio. Znaci covek uredno citira Bourdaina, iz citata je jasno ko dan (sto je naravno i Mali Perica primetio) da je u pitanju ironija i zapravo kritika americkog zdravstvenog sistema (i tvitera), ali i pored toga on izvodi "nepogresivi" zakljucak da Bourdain (kao uostalom i svi ostali amerikanci, sto se podrazumeva) nastupa sa pozicije neke superiornosti i da je "prepun americkih stereotipa o ostatku sveta", pri cemu ne razume da je u stvari on prepun stereotipa o amerikancima (zli, glupi, neobrazovani jer ne znaju gde je Srbija, prepotentni...)
            • Gravatar for trezor
              trezor (gost) | 17.05.2013. 16.28.58
              Ja to nisam procitao, da je on rekao da su Ameri zli, glupi, neobrazovani, prepotrentni. To ti imas neki frust nevezan za pocetni komentar. A ako generalizujemo cak i za srpske standarde Ameri stvarno jesu neobrazovani i prepotentni, so what? Ne znaci da tamo nema dobrih stvari, ljudi, proizvoda, sta god. Iz citata nije nista jasno kao dan, ponajmanje da je ironija u pitanju. Znam puno razmezenih Beogradjana koji bi isto to rekli negde gde ne mogu da se nakace na net.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi