Popboks - Od sutra Dani izraelskog filma u Domu omladine Beograda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Najave · 08.05.2013. 11:45

Od sutra Dani izraelskog filma u Domu omladine Beograda

Dom omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje od 9. do 12. maja program Dani izraelskog filma.

Raspored filmova


Četvrtak, 9. maj, 20:00

Film: INTIMNA GRAMATIKA, Intimate Grammar (HA'DIKDUK HA'PENIMI, 2010. 110 min), režija: Nir Bergman, uloge: Yehuda Almagor, Roi Alsberg, Roee Elsberg. Sinopsis: poetičan, rafiniran i duboko potresan film, nastao  na osnovu jedne od najvoljenijih knjiga izraelskog pisca Davida Grosmana. “Intimna gramatika” je delikatna priča o dobu adolesencije, odrastanju i sazrevanju šezdesetih godina u Izraelu u atmosferi pred šestodnevni rat koji će promeniti zemlju iz korena. Film je superiorno pobedio na festivalu u Jerusalimu, Majamiju a dobio je i grand prix Tokijskog festivala.

Petak, 10. maj

U 18:00 Film: ŠIROM OTVORENIH OČIJU (Eyes Wide Open, EYNAIM PEKOCHOT, 2008. 90min), režija: Haim Tabakman, uloge: Tinkerbell, Isaac Charry, Zohar Strauss, Ran Danker.  O fulmu: šokantna i potresna priča o sukobu između seksualne želje i religioznih pravila. Radnja je smeštena u retko viđen deo Jerusalima gde žive pripadnici najortodoksnije zajednice Jevreja i prati  rađanje zabranjenih osećanja između Arona, oca porodice i njegovog mladog učenika, misterioznog Ezre… Film je premijerno prikazan u Torontu a dobio je niz nagrada u Stokholmu, Palm Biču, Ganu, Jerusalimu…

U 20:00 Film: PET SATI DO PARIZA (Five Hours from Paris, HAMESH SHAOT ME'PARIZ,  2008. 90min), režija: Leonid Prudovsky, uloge: Helena Yaralova, Dror Keren, Michael Warchaviak, Yoram Toledano. O filmu: Jedna od najboljih izraelskih komedija poslednjih godina, “pravi dragulj” po kritičarima prestižnog Nju Jork Tajmsa, prati neočekivanu ljubavnu priču između dva živopisna karaktera, neurotičnog vozača taksija Jigala i lepe  ruske emigrantkinje Line…Film koji osvaja svojom humanošću i praskavim humorom…  Film je dobio prve nagrade na festivaklu u Haifi i Napulju, a bio je u distribuciji širom sveta.

Subota 11. maj

U 18:00 Film: ELI I BEN (Eli & Ben, 2007. 90min), režija : Uri Ravid, uloge: Lior Ashkenazi , Yuval Shevah, Nissan Nativ. O filmu: Uzbudljiva, briljantno režirana priča o odrastanju sa jakom socijalnom porukom. Eli je tinejdžer kome se svet ruši kada njegov otac bude optužen za korupciju u javnom skandalu koji potresa zemlju. Uveren u njegovu nevinost kreće u pohod da otkrije prave krivce… Učesnik na preko pedeset svetskih festivala film je dobio i nekoliko prestižnih nagrada (Palm Bič, Boston, Moskva, Augsburg…)

U 20:00 Film: DOBRO JUTRO, GOSPODINE FIDELMAN (Restoration, BOKER TOV ADON FIDELMAN, 2011. 102 min), režija: Yossi Madmoni, uloge: Sasson Gabai, Henry David, Nevo Kimchi, Sarah Adler. O filmu: delikatna priča o roditeljstvu, zabranjenoj ljubavi i epohama koje se smenjuju u centru su interesovanja ovog rafiniranog filma koji je oduševio svetsku kritiku i publiku osvojivši brojne nagraade na prestižnim festivalima (Sandens, Karlove Vari, Jerusalem Film Festival). Priča se odvija  u najstarijem delu Jerusalima, gde u radionicu za restauraciju antikviteta otpočinje neobična ljubavna priča sa iznenađujućim krajem…

Nedelja, 12. maj

U 18:00 Film: DEČAK DELFIN (Dolphin Boy, 2011, 72min), režija: Dani Menkin i Yonatan Nir. O filmu: spektakularni  dokumentarac koji se prati kao uzbudljiva drama, sniman je četiri godine pod izuzetno teškim uslovima. Film prati Morada, arapskog tinejdžera koji je zbog traumatičnih događaja prestao da govori i komunicira sa ljudima. Nova radikalna psihijatirska terapija pokušava da ga izleči stavljajući ga u kontakt sa delfinima oko rta Ejlat… Film je bio na svim važnijim festivalima dokumentarnog filma, a inovativna tehnika podvodnog snimanja napravila je pravu revoluciju u žanru.

U 20:00 Film: MOJA AUSTRALIJA (My Australia, OSTRALIA SHELI, 2011. 96min), režija: Ami Drozd, uloge: Gabriel Levin, David Mizrachi, Igor Obloza. O filmu: jedan od retkih filmova koji se bavi prvom generacijom Jevreja nakon holokausta. Andžej i Tadek žive sa svojom majkom u malom poljskom gradiću iščekujući skori odlazak u Australiju. Kada saznaje da je njen sin član neo naci grupe, majka im otkriva da su oni u stvari Jevreji, da je ona priživela holokaust i da umesto Australije idu u Izrael… Potresan, očaravajući  i duboko human film koji je osvojio nagradu publike na festivalu u Jerusalemu.

Cena ulaznice: 100 dinara.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.