Popboks - IRON MAN 3 – Shane Black - Treća sreća Železnog ljudine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 07.05.2013. 17:02 · 2

IRON MAN 3 – Shane Black

Treća sreća Železnog ljudine

Retko, veoma retko se dogodi da treći deo nekog filmskog serijala bude i najbolji. Shane Black je uspeo ono što Jon Favreau nije - da ispolira gvožđe do zlatnog sjaja.

Đorđe Bajić

Ocena:
8

Scenario: Shane Black, Drew Pearce
Uloge: Robert Downey Jr, Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall
Žanr: superherojski spektakl
Trajanje: 130
Proizvodnja: SAD, 2013.

 


Superherojske spektakle volite ili ne volite - trećeg nema. Skupi, bučni i najčešće zatupasti, ovi filmovi privlače gledaoce koji vole da „odmore mozak“ i da dva i kusur sata na velikom platnu gledaju paradu eksplozija i specijalnih efekata. Recept je na prvi pogled jednostavan (poznati stripovski superheroj + što žešća akcija), ali konačni rezultat neretko ume da bude mlak ili čak razočaravajuć (setite se oba Hulka, trećeg Raimijevog Spajdermena, Povratka Supermena, Vulverina, Green Lanterna...). Na sreću brojnih poklonika Tonyja Starka, Iron Man 3 se bez mnogo razmišljanja može ubrojati među najbolje svežije superherojske filmove, kao što su X-Men: Prva klasa ili Kapetan Amerika: Prvi osvetnik.

Iron Man 3 pogađa tačno u metu i nameće se, iznenadivši mnoge, kao najbolji deo u serijalu. Blackov film je velika, uzbudljiva vožnja od samog početka pa sve do bonus scene nakon odjavne špice. Glumce je pravo uživanje gledati, posebno Downeya mlađeg koji se, po običaju, odlično zabavlja. Takođe, valja naglasiti da Starkova bolja polovina, riđe-plava pametnica Pepper (Gwyneth Paltrow), ovoga puta konačno postaje nešto više od damice u nevolji i dodatno „zabiberuje” spektakularnu završnicu.

Za uspeh trećeg Iron Man-a je najzaslužnija „sveža krv” u vidu scenariste/reditelja Shanea Blacka koji preuzeo kormilo od glumca/reditelja Jona Favreaua. Black (poznat kao scenarista kultnih filmova Smrtonosno oružje i Prljavi igraju prljavo, te scenarista/režiser vrlo dobrog komičnog trilera Kiss Kiss Bang Bang u kome je takođe sarađivao sa Downeyem) uspeva da valjano zabavi gledaoce, istovremeno ne vređajući njihovu inteligenciju. Vrcav i uzbudljiv, Iron Man 3 poseduje sve atribute koje treba da ima jedan blokbaster i dokazuje da i gvožđe ponekad može da zasija zlatnim sjajem.



Komentari

  • Gravatar for
    DraganChe | 19.05.2013. 18.46.42
    Jaoj, nemojte mi film "Poslednji skaut" prevoditi kao "Prljavi igraju prljavo", tako je preveden u Hrvatskoj, bez potrebe, zna se šta znači The Last Boyscout. Pozdrav
  • Gravatar for Prljavac
    Prljavac (gost) | 20.05.2013. 10.45.08
    Ja sam ga prvi put i gledao sa prevodom "Prljavi igraju prljavo". Imao sam VHS sa hrvatskim titlom. Rečenica "Frajer se oblokao" mi je bila urnebesna, a uostalom sve replike iz filma sam ionako zapamtio na engleskom, tako da je svejedno. Inače da je po mom zvao bi se "Poslednji izviđač". Najjači hrv. prijevodi naslova filmova su mi "Pakleni šund" - naše "Petparačke priče" i "Zameo ih vjetar" kod nas "Prohujalo s vihorom". Imaju oni sjajne adaptacije naslova kao i mi uostalom....
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VULVERIN – James Mangold

Delija u Tokio krenuo!

Filmovi

ŠTRUMPFOVI 2 – Raja Gosnell

Štrumpfovanje na srpski način

Filmovi

KANJONI – Paul Schrader

Dekadentno iz El Eja

Filmovi

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige