Popboks - TRANS – Danny Boyle - Um caruje [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.05.2013. 20:00

TRANS – Danny Boyle

Um caruje

Raskošno dekorisan ali niskokaloričan obrok.

Sofija Vuković

Ocena:
6

Naslov originala: Trance
Scenario: Joe Ahearne, John Hodge
Uloge: James McAvoy, Rosario Dawson, Vincent Cassel
Žanr: Psihološki triler
Trajanje: 101 minut
Produkcija: Velika Britanija, 2013.



Novo čedo Danyja Boylea će za sve njegove obožavaoce biti blago razočaravajuće iskustvo. Istina, svi omiljeni elementi njegovog stvaralaštva su prisutni – grozničavo kadriranje, psihodelični kolorit, zaplet koji je ponekad gotovo nemoguće pratiti, nepouzdan pripovedač o kome nam se utisak menja iz scene u scenu... Ipak, ako ovaj film nešto dokazuje, to je da čak i savršeno uglačana forma mora imati neku sadržinu koja drži vodu da bi se neko delo izdiglo iznad današnjeg hiperproduciranog glavnotokovskog proseka.

Ruku na srce, premisa i nije najoriginalnija na svetu – film o pljački koja je u nekom trenutku krenula naopako, ispričana in medias res, pa sada retroaktivno otkrivamo detalje o istoj. Naš nepouzdani pripovedač ovoga puta je Sajmon (McAvoy), aukcionar umetničkih dela i vuk u jagnjećoj koži, koji se zbog kockarskih dugova upleo sa lošim društvom, na čelu sa harizmatičnim ali nemilosrdnim Frenkom (Cassel) pa sad ne zna kako da se iščupa. Pošto mladić pati od (naizgled samonametnute) amnezije, u potrazi za zagubljenim plenom pomaže mu zanosna psihijatrica (Dawson), koja takođe ima više kečeva u rukavu nego što se na prvi pogled čini.

Boyle ovim filmom istražuje mogućnosti ljudskog uma i posledice manipulacije istim. Sećate se Nolanovog Mementa? Ne znamo šta je stvarno, šta je fantazija, šta je lažno sećanje a šta pravo, šta je san. A naročito ne znamo ko je tu zlikovac a ko žrtva. Do nekog trenutka ti konstantni obrti u priči zaista uspevaju da održe gledaoca u stanju neprekidnog uzbuđenja. Ipak, posle svog tog građenja napetosti, rasplet jednostavno ne zadovoljava. Način na koji je prikazan je premlak (nikad nisam volela naraciju u filmovima, sem ako je baš opravdana), a konačno razotkrivanje oduzima bilo kakvu mogućnost empatije sa glavnim likovima, a da im pritom ne daje neku zadivljujuću oštricu. Na kraju se najviše saosećamo sa Frenkom. On je okoreli kriminalac, ali je bar iskren.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi
Od istog autora

VAJOLET I DEJZI – Geoffrey S. Fletcher

Igrala se deca

Filmovi

LICE LJUBAVI – Michael Winterbottom

Lepota poroka

Filmovi

SAMO BOG PRAŠTA – Nicolas Winding Refn

Krv nije voda

Filmovi

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji