Popboks - EVERYTHING EVERYTHING - Arc [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 03.05.2013. 08:55

EVERYTHING EVERYTHING

Arc

Everything Everything već u slučaju drugog albuma poravnaju sitnije i ranije neravnine, te 'Arc' pred slušateljstvo stiže kao odlično izdanje koje baštini ponajbolje iz nimalo daleke prošlosti ove četvorke i istovremeno sluti još zrelije i raskošnije radove u godinama pred njima i nama.

Zoran Janković

Ocena:
8

(RCA)
 


Kad valja valja. To bi u nakraćem bila presuda po pitanju kakvoće ovog albuma, ali i čitave dosadašnje priče o bendu Everything Everything. Prethodni, debitantski album Man Alive je poptpuno opravdao pohvale, naprosto, bilo je nemoguće ostati imun i nem pred ambicioznošću i višeslojnošću tog izdanja, dok Arc pokazuje da je u izvođenju umešnih već na narednom stepeniku moguće prevazići sitnije manjkavosti primećene u slučaju prvog rada.

Postojao je potencijal da Man Alive, inače, ljudski dobar album, poneke odbije samodopadljivošću i potrebom Everything Everyathing da već u toj početnoj epizodi očaraju ogromnu većinu zainteresovanih; Arc po po tom pitanju predstavlja vidljivo značajan korak napred – ovde je potreba za brzpoteznim divljenjem ustupila mesto staloženijim pristupom stvaranju moćnih pesama. A takvih je na Arc ponajviše. Stvari u potpunosti dolaze na svoje već u prvim minutima ovog izdanja – album otvara istinski zarazna Cough Cough, u kojoj se podsmeh na temu pozerskog društvenog aktivizma (koji se neizostavno iscrpljuje u copy-pasteovanju linkova i lajkovanju gde se to smatra nužnim) stupa u savršen spoj sa odvažno sinkopiranom i melodijom potpuno prepuštenoj moći silovitih perkusija.

Među zadivljujuće podvige na nivou ne samo priče o ovom konkretnom albumu svakako moraju biti i ubrojane izvanredne pesme kao što su Torso of the Week (na pravom pesmu ojačana horom), stadionski poentirana Radiant, The House Is Dust, naslovna, kao i Choice Mountain, sjajna varijacija na temu tipske inditronice i ponajpre Duet, kao istinski velika numera u pravoj meri porinuta u ponajbolje od baštine neprolazno privlačnih osamdesetih godina minulog veka.

Na planu lirike Jonathan Higgs osvajaja gotovo neizbežnom viralnom ironijom sprovednoj u oba smera – Higgs ovde podsmehu podvrgava i izopačene delove društva i vlastite nedostatnosti. I zbilja – na uzorku ovako znalački izvedene smeše intrigantne leksike i već sada zaokružene kompozitorske kompetencije samo usled jalove sitničavosti bi mogle da zasmetaju moguće stilske i izražajne analogije sa Radiohead, Sigur Ros, Muse pa donekle i LCD Sondsystem, Blur i U2 (u slučaju pominjanog sigurnog hita Radiant). Od takvih uzora Everything Everything ni ne nastoje da pobegnu, baš kao što nisu pokušali da uteknu od očito privlačnog im pop-izraza, koji je ovaj odlični album osnažio sa još više dragocene prijemčljivosti u širem smislu.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

JUVENILES

Juveniles

Albumi