Popboks - Beldocs 2013: Filmovi koji pomeraju guzice [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 09.04.2013. 15:58

Beldocs 2013: Filmovi koji pomeraju guzice

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2013, koji će biti održan od 26. do 30. aprila u Beogradu (uz projekcije i u Kulturnom centru Novog Sada), zvanično je danas najavljen na prvoj konferenciji u Domu omladine Beograda.

Milan Ćunković

Na festivalu čije svečano otvaranje je u Sava centru biće prikazano 35 filmova i to u DOB-u, Dvorani Kulturnog centra, Domu kulture Studentski grad i bioskopu Fontana, a za muzičke dokumentarce rezervisan je Mikser House. Pored njih, postoje još tri kategorije – Srpski takmičarski filmovi, Srpska panorama i Međunarodni program, a organizatori izdvajaju i retrospektivu filmova Krisa Markera. Moto ovogodišnjeg festivala je „Filmovi koji pomeraju (pa precrtana reč granice) guzice“, sa željom da se, kako je  navedeno, izbegne pretencioznost i, istovremeno, skrene pažnja.

Srpski takmičarski program sadržaće deset filmova: Jugoslavija – kako je ideologija pokretala naše kolektivno delo u režiji Marte Popivode, Drugi susret (Željko Mitrović), Anplagd (Mladen Kovačević), Kosma (Sonja Blagojević), Albertov put (Predrag Bambić), Dragan Wende (Dragan von Petrović, Lena Muller, Vuk Maksimovič), Biljeg Živka Nikolića (Snežana Bajčeta), Tačno u centar (Marko Grujić) i Arie (Branko Lazić). U okviru Srpske panorame organizatori izdvajaju tri od ukupno devet ostvarenja: Ovde sam (Irena Fabri),  Vrata Srbije – Mojsinjska sveta gora (Marko Dabić) i Odavde nema nazad (Milan Smiljanić).

Osam ostvarenja će sačinjavati Međunarodni program. Istaknuti su The Gatekeepers Drora Moreha, The Machine That Makes Everything Dissappear (Tanatin Gurchiani), brazilska Elena (Petra Kosta), zatim film Pussy Riot – A Punk Prayer  o tematici dobro poznatoj čitaocima Popboksa, u režiji Mike Lernera i Maksima Pozdorovkina, i Gulabi Gang Nishthe Jain. Šest muzičkih dokumentaraca je predviđeno za Beldocs 2013: Lek protiv bolova: priča o Marku Sendmenu (režija Robert G. Bralver, David Ferino, SAD, 2011, 85 min), Poslednji dani ovde (režija Don Argott, Demian Fenton, SAD, 2011, 90 min), Pank aristokrata (režija Richard Lowenstein, LynnMaree Milburn, Australija 2011, 110 min), Zemlja trubača (Meerkat Media Collective, SAD, 2013) i slovenački Vlada (Rudi Uran, 2009) o Vladi Divljanu, pa se tim povodom sa njim vode pregovori o svirci u Mikser Houseu.

Retrospektiva šest filmova Krisa Markera predstavlja, kako se navodi, svojevrsni omaž uticajnom francuskom reditelju, fotografu, novinaru, pesniku, piscu, putniku i inauguratoru novog stila u dokumentarnom filmu, koji je preminuo prošle godine. Filmovi su: Le fond de l’air est rouge, A bientôt, j’espère, La sixième face du Pentagone, Puisqu’on vous dit que c’est possible, L’ambassade i 2084.

Sa posebnim zadovoljstvom je istaknuto da se sve manje uočava razlika, u produkcijskom i u pogledu kvaliteta, između srpskih i inostranih ostvarenja, da je ove godine domaća konkurencija bila žestoka i da filmovi, za razliku od prošle godine, nisu "ličili na TV dnevnike". Beldocs je i ovoga puta pomogla Fondacija za otvoreno društvo, i to, kako je pomenuto, „kad je u pitanju naš život i rad tokom cele godine“.

Organizatori festivala najavljuju da će zvaničan sajt na čijoj naslovnoj strani još uvek stoje podaci o prošlogodišnjem festivalu, narednih dana konačno biti osvežen, a nove informacije se očekuju 24. aprila na drugoj konferenciji, uoči početka manifestacije.



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Od istog autora

DADO TOPIĆ U SAVA CENTRU

Dado, šminka i palačinka

Izveštaji

CALLING: GREEN DAY, HLADNO PIVO, SUPERHIKS I ATHEIST RAP U BEOGRADU

Lets gou krejzi

Izveštaji

VLADA DIVLJAN I LJETNO KINO BIG BAND U BAŠTI SKC-a

Ljetno, pomalo kišno

Izveštaji

OBILAZAK BEOGRADA IZ BAJAGINIH PESAMA SA PECOM POPOVIĆEM

Dva sata kvalitetnog, Bajaginog Beograda

Izveštaji