Popboks - TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava) - Romansa i avangarda [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 31.01.2006. 00:00

TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava)

Romansa i avangarda

Originalna postava benda na poslednjem albumu isporučuje još jednu neopisivu lavinu romantičnih, buntovnih i imaginativnih pesama bez napora kombinujući moderni elektronski instrumentarij sa klasičnim instrumentima poput flugelhorne, harmonike ili viole

Najava

Vreme: 4. februar
Mesto: Studentski kulturni centar
Produkcija: SKC
Ulaznica: 1000 dinara u pretprodaji



Najevropskiji od svih američkih bendova ponovo je na putu. U poslednjih nekoliko godina ovaj sastav posetio je Beograd dva puta, u oba navrata izazvavši fantastične reakcije publike. Sada nam dolaze u originalnoj postavi promovišući novi album Cabin in the Sky i dokazujući da i dalje i te kako imaju šta da kažu i pokažu.
Tuxedomoon su davne 1977. godine u San Francisku osnovali Blaine L. Reininger i Steven Brown, dvojica studenata koji su se upoznali u laboratoriji za elektronsku muziku gradskog koledža. Nakon što im se pridružio Peter Principle, bend je počeo sa prvim nastupima.
TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava)
Pod velikim uticajem onoga što se u Evropi događalo na muzičkoj sceni tog vremena, bend je spajao uticaje punka i new wavea sa sopstvenim artističkim težnjama, pa nije čudno što su im prvi koncerti održavani na neobičnim mestima i bili oplemenjeni saradnjom sa vizuelnim umetnicima.
Prva dva izdanja koja su objavili samostalno odjeknula su povoljno širom domovine, pa je bend uspešno sklopio savezništvo sa umetničkim istomišljenicima sa istočne obale – ekipom Andyja Warhola – što ih je prečicom odvelo u Njujork i učinilo ih neočekivanim delom tada nabujale no-wave scene.
TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava)
Po povratku u Kaliforniju bend su kontaktirali The Residents, na čijoj su etiketi Tuxedomoon zatim i napravili neka od svojih klasičnih remek-dela. Spoj nadrealističkih vizuelnih rešenja i hrabrog prkošenja žanrovskoj definiciji u muzici doneo im je naklonost kritike ali i publike sa obe strane Atlantika.
Bend je nakon američke turneje 1980. godine produžio putovanje i po Evropi. Oduševljeni tamošnjim senzibilitetom i razumevanjem njihove muzike, članovi donose odluku da se presele na stari kontinent.
Nakon pola godine provedene u Roterdamu, nova selidba u Brisel označiće početak jedne od najplodnijih faza u radu Tuxedomoona. Tokom čitavih 80-ih bend je eksperimentisao, stvarao i svirao na turnejama, hraneći se plodnom atmosferom kulturne razmene karakterističnom za Brisel.
TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava)
Iako su 1989. godine članovi odlučili da oficijelno stave tačku na rad grupe, saradnja se nastavila kroz radove na muzici za balet, film, televiziju...
Brown, Principle i Reininger će se sresti i raditi zajedno 1997. godine na Festivalu u Tel Avivu i biti iznenađeni fantastičnim prijemom kod tamošnje publike. Dalji nastupi na festivalima u Grčkoj i Italiji rezultiraju jednako sjajnim prijemom, što ih navodi na ideju da ponovo pokrenu bend pod imenom Tuxedomoon. Kanska premijera filma Downtown 81 (o njujorškoj downtown sceni ranih 80-ih, čiji su i Tuxedomoon bili članovi) godine 2000. je još jedan delić slagalice.
Konačno, susret sa nemačkim DJ Hellom, i njegov entuzijazam prema Tuxedomoonu (objavljivanje remiksa pesme Tuxedomoona No Tears), potpomognut gomilom od 50.000 ljudi na žurci održanoj na trgu u Meksiko Sitiju, ubrizgava novi život bendu i podstiče ih na saradnju sa mladim elektronskim umetnicima, ali i na ponovni polazak na turneje.
TUXEDOMOON U BEOGRADU (najava)
Od tada bend svira bez mnogo predaha, uglavnom po Evropi – od Španije do Rusije, urađen je čitav album sa remiksima od strane savremenih plesnih i elektronskih producenata i objavljen koncertni DVD sa snimkom nastupa iz Sankt Peterburga. Konačno, stigao je i novi album.
Cabin in the Sky u šali nazivaju prvim pop albumom Tuxedomoona, ali on, kao i svi prethodni, izmiče bilo kakvoj žanrovskoj karakterizaciji. Originalna postava benda potpomognuta mladim snagama (na primer Tarwater, DJ Hell, John McEntire) isporučuje još jednu neopisivu lavinu romantičnih, buntovnih i imaginativnih pesama bez napora kombinujući moderni elektronski instrumentarij sa klasičnim instrumentima poput flugelhorne, harmonike ili viole.
U Beogradu ćemo ih videti u SKC-u (subota, 4. februar), a pored divlje i originalne muzike zagarantovan je i potpun čulni doživljaj kroz video i scenografsku manipulaciju za koju je zadužen sada punopravni član benda George Kakanakis. Tuxedomoon su uvek bili zainteresovani za istraživanje granica i njihovo prekoračenje. Beogradski koncert nam obećava da ćemo još jednom biti svedoci njihovog brisanja i uspostavljanja novih.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji