Popboks - BART DAVENPORT – Američki san? - Hajde da se usrećimo [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Intervju · 12.10.2005. 00:00

BART DAVENPORT – Američki san?

Hajde da se usrećimo

Ponekad zaista izgleda zastrašujuće kako si ranjiv u emocionalno iskrenim pesmama. S druge strane, fasada iza koje se kriješ kao izvođač može prilično da te zaštiti u tom trenutku. Opasno? Opasno je voziti automobil u alkoholisanom stanju

Dario Stajić

Jedan od najzanimljivijih mladih autora i songwritera današnjice ovih dana je objavio treći solo album Maroon Cocoon(čitajte na KLIK). Album je u Evropi izdala mala, ali prilično profilisana i ozbiljna muzička kuća BBISLAND iz Hamburga. BBISLAND su ove godine izdali i izuzetan album Ocean Apart australijskih veterana Go Betweens (čitajte na KLIK), ali o tome nekom drugom prilikom.
BART DAVENPORT – Američki san?
Album neobičnog naziva Maroon Cocoon bio je povod da nam Bart Davenport, nekadašnji pevač garažnog blues benda The Loved Ones, u ovom ekskluzivnom e-intervjuu u par reči kaže nešto o sebi, svojoj muzici, a pozabavili smo se i nekim pitanjima koja su samo indirektno vezana za njegov solistički rad.
Vredno pomena je i to da se ove godine na američkom Quannum labelu (DJ Shadow) pojavio album Davenportovog electro/R&B projekta pod imenom Honeycat.
Intervju je posvećen svima koji i dalje veruju da postoji američki san.
POPBOKS: Barte, kako bi opisao svoj prvi solo album nekom ko nikad nije čuo tvoju muziku?
DAVENPORT: Hmmm. Eklektičan, folky, indie pop.
Isto pitanje, ali za sledeći album Game Preserve?
Klasičan folk rock. Analogna produkcija na nivou 1970. godine.
 Bart i David
Bart i David
Treći, Maroon Cocoon?
Korak bliže mom songwriterskom i muzičkom jezgru.
Imaš li već neku ideju o sledećem albumu?
Hteo bih da na njemu koristim space echo.
Pesma Chimes sa tvog prvog albuma je jedna od najlepših ljubavnih pesama koje sam ikada čuo. Da li se možeš setiti kada si je prvi put otpevao?
Ne, ne mogu, ali mogu da se setim kad sam je napisao. To je bilo za vreme turneje, u autobusu, na autoputu broj 5, pravac LA.
Omot za Maroon Cocoon je prilično zabavan. Da li si uvek ozbiljan u svojim tekstovima?
Ja se ozbiljno šalim. I verovatno sam šaljivo ozbiljan (I am seriously joking. And perhaps jokingly serious).
Da li je malo opasno pevati drugim ljudima o vlastitim osećanjima i iskustvima?
Ponekad zaista izgleda zastrašujuće to kako si ranjiv u emocionalno iskrenim pesmama. S druge strane, fasada iza koje se kriješ kao izvođač može prilično da te zaštiti u tom trenutku. Opasno? Opasno je voziti automobil u alkoholisanom stanju.
Feeling blue. Da li si inspirisan dok si tužan?
Ne, zaista. Obično sam kreativniji kad sam srećan.
Game Preserve – 2003
Game Preserve – 2003
Potičeš iz muzičke porodice (autobiografska Into Music sa Maroon Cocoon). Možeš li nešto da nam ispričaš o tim uticajima u svom muzičkom razvoju?
Otac mi je puštao mnogo ploča dok sam bio dečak. Sećam se da sam u tom periodu slušao Chi-litese, Beatlese, old blues 45's, Carpenterse, Steely Dan, Motown, Memphissoul poput Sam & Dave, The Who, uglavnom takve stvari. Moja mama je više bila folky opredeljena: Incredible String Band, Bert Jansch, Joan Baez, Joni Mitchell.
Znam da voziš 16 godina starog volvoa sa kasetofonom, što je prilično neuobičajeno za američke pojmove. Šta trenutno slušaš dok voziš?
Beach Boys - album Today.
Seal the Deal – 2005
Seal the Deal – 2005
Jedina dva grada koja sam želeo da posetim u SAD su Nju Orleans i San Francisko. Ljudi širom sveta su prilično potreseni nestajanjem Nju Orleansa. Kako se osećaš dok posmatraš šta se tamo događa?
Vrlo sam uzrujan i potresen. Ovo je vrlo važan trenutak za Sjedinjene Države. Bush i njegova zla vlada ne mogu više da sakriju potpunu nezainteresovanost za siromašno i crno stanovništvo ove države. To je očajno. Alenn Tousaint (pored Dr Johna najveći tamošnji sledbenik Professora Longhaira, jedan od najvećih američkih autora inspirisanih funky R&B-jem, autor čije hitove su interpretirali Rolling Stonesi, Paul Simon – prim.aut.) je iz Nju Orleansa. Upravo sam gledao Biffa Rosea, koji je takođe odatle (američki songwriter i komičar, jedan od Bowiejvih uzora iz Hunky Dory faze – prim.aut.). Bio je na turneji za vreme harikena. Za trenutak se uplašio da je i njegova kuća srušena. Ali lokalne prostitutke su mu javile da mu je kuća sigurna i suva, iako je prva kuća pored nejgove stradala. Prostitutke su se sklonile od poplave baš u njegovu kuću.
Čuo sam neke španske uticaje na albumu Game Preserve. Da li si ikad živeo u Španiji?
Nikad nisam živeo tamo. Ali bio sam mnogo, mnogo puta na turneji.
Maroon Cocoon 2005
Maroon Cocoon - 2005
Možes li da nam kažes nekoliko reči o 70-im, muzičkom biznisu, američkim sapunicama?
Tada sam bio dete. Pop muzika na radio stanicama tog vremena za mene je bila izuzetno važna. I mislim da su se prilično dobro održali do današnjeg dana. Na nesreću, biznis se tako mnogo promenio da je većina američkih pop albuma na skoro isto tako lošem nivou kao i američke sapunice.
Ko je tvoj brat Woody sa Game Preserve?
To je obrada presme Free Designa. Verujem da su pevali o njihovom bratu. Oni su bili porodični bend.
One More Reason - pesma za sledeću generaciju dancing queens. Da li ćemo u ovom veku plesati sa suzama u očima?
Da.
Snimao si neke duete sa Erlendom Oyem iz Kings Of Convenience. Planirate li uskoro izdavanje tih snimaka?
Erlend je odštampao ograničenu verziju EP sa tim pesmama. Odštampao je zapravo samo 500 kopija i sve su već rasprodate za vreme nemačke turneje. Potraži na Ebayu.
Hvala za intervju. Upravo si završio evropsku turneju. Nadam se da ćemo imati priliku da te uskoro vidimo u Minhenu, Beogradu, Zagrebu ili Skoplju.
Can you make it happen?


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.