Popboks - Gogol Bordello: Nikad dosta revolucije [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Vesti · 13.07.2008. 15:36

Gogol Bordello: Nikad dosta revolucije

Juče se dogodilo i to svetsko čudo: na najvećoj Exitovoj bini su svirali osporavani i obožavani ciganski pankeri Gogol Bordello.

Bio je to pre svega jak audio vizuelni spektakl – lider benda Eugene Hütz je trčao po bini rušeći mikrofone, dok bi se u retkim pauzama ili smirenijim momentima okrepljivao vinom kojim je polivao stejdž, ali i prve redove.

Juče se dogodilo i to svetsko čudo: na najvećoj Exitovoj bini su svirali osporavani i obožavani ciganski pankeri Gogol Bordello.

Bio je to pre svega jak audio vizuelni spektakl – lider benda Eugene Hütz je trčao po bini rušeći mikrofone, dok bi se u retkim pauzama ili smirenijim momentima okrepljivao vinom kojim je polivao stejdž, ali i prve redove. 

Ostatak benda ga je kako je ko mogao pratio, motivišući publiku da se prepusti i da svojim ponašanjem (koje je uključivalo i bacanje čaša sa pivom u drugi deo publike) učestvuje i postane deo tog grotla na bini iz kog je neprestano kuljala energija.

Poseban pečat davale su prateće pevačice u ulozi atraktivnih mažoretkinja sa bubnjem u rukama.   

Iako se povremeno čini da nastup kliza u rasulo, zapravo je reč o pažljivo pripremljenoj predstavi koja bi trebalo da proizvede efekat euforije i barem malo od toliko žuđenog osećaja slobode na kom Hütz pomalo romantično insistira.

U muzičkom smislu to je daleko od tople vode, što bend nadomešta uživanjem u svirci i velikim trudom.

Kad je reč o muzici, predvodnik benda je violinista Sergej Rjabtzev, koji usmerava tempo i koji ima najviše prostora za isticanje.

Tokom izvođenja pesama Wonderlust King (sa prošlogodišnjeg izdanja Super Taranta!), Mishto! i naročito Start Wearing Purple (obe sa ploče Gypsy Punks: Underdog World Strike iz 2005), publika je iskazala posebno oduševljenje, koje se ogledalo u razuzdanim plesnim pokretima.

Hutz je jednu pesmu posvetio nedavno preminulom velikanu Šabanu Bajramoviću, što je dodatno razgalilo fanove.

Praćenje nastupa je ometala enormna količina prašine u vazduhu.

N.Marić



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.