Popboks - VAN MORRISON - Magic Time [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 15.07.2005. 00:00

VAN MORRISON

Magic Time

Morrison je poput Doktora Džekila & Gospodina Hajda: poznat kao muzičar preke naravi, sve dok se ne prihvati onoga što najbolje radi – stvaranja muzike, posebno pevanja

Davor Pozderović

Ocena:
8
8/10

Novi album, kao uostalom i sve što Morrison nekoliko decenija radi, nema mnogo dodirnih tačaka sa klasičnim rock izrazom s kojim je stasao na početku karijere i potom regrutovao milionsku armiju poklonika kojima je Gloria i danas himna mladosti. Trinaest opčinjavajućih numera otkrivaju onu nežniju - romantičnu prirodu osobe koja slovi za najprgaviju u istoriji rocka.
Ovaj irski druid je u svom kotlu skrčkao još jedno vanvremensko delo koje snagom, šarmom, melodioznošću i lepotom harmonija, praćenih čuvenim vokalom, teraju da od prvog takta zamišljamo bajkovite irske predele, stenovite obale i mesečinom obasjane šume u kojima uz njegovu muziku plešu vile i vilenjaci, baš kako nas na to omot i asocira. Morrison je poput Doktora Džekila & Gospodina Hajda: poznat kao muzičar preke naravi, sve dok se ne prihvati onoga što najbolje radi – stvaranja muzike, posebno pevanja. Poslušajte bilo koju numeru sa ovog albuma i biće vam jasno o čemu se radi. Reč je ipak o glasu koji je neko opisao kao “riku lava koji je upravo izašao iz kaveza”.
Poslušati:
Magic Time ne odskače od ostalih Morrisonovih projekata: u pitanju je fascinantna mešavina bluesa, soula, jazza i irske tradicionalne muzike koju na okupu drži njegov božanski talenat, magija. Pored originalnih Van Morrisonovih kompozicija album sadrži i dvije interpretacije jazz standarda This Love of Mine i Lonely and Blue. Ovaj album nemoguće je posmatrati osim kao deo celine – jedne impozantne diskografije neuporedive s bilo čim ili kim.
Danas je malo muzičara koji, poput njega, mogu da se pohvale kako nisu odoleli luksuzu barem jednog ćorka tokom karijera. Budući da je već u poodmaklim godinama kada o mladalačkom zanosu i elanu nema ni govora, iz pesama Vana Morrisona zrači smirenost, mudrost i snaga iskusnog vuka koji zna svoje vrednosti.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.