Popboks - KRAFTWERK - Eins, two, trois, četiri [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 14.06.2005. 00:00

KRAFTWERK

Eins, two, trois, četiri

Ničeg suvišnog: četiri čoveka, četiri kompjutera i jedan zid

Marko Artuković

mesto: Tašmajdan
vreme: 13. jun 2005.
produkcija: Dom omladine Beograda




Slušanje njihova muzike danas slično je gledanju 2001: A Space Odyssey 2005. godine. Budućnost je postala prošlost. Samo, vizija ovog benda, za razliku od vizije Clarkea i Kubricka, bila je - i ostala - ukorenjena u realnosti i njihov retro futurizam je danas, u stvari, sadašnjost. Kao što je uvek i bio.
KRAFTWERK: Eins, two, trois, četiri
Zahvaljujući veličanstvenoj poseti i uzornoj organizaciji Kraftwerk su na adekvatnom Tašmajdanu imali solidne uslove za izvođenje svoje precizne i, na jedan sasvim raskošan način, svedene predstave. Oni koji rado posežu za pridevom sterilno ubrizgavajući mu negativnu konotaciju dobili su jak razlog da razmisle o svom izboru. Kraftwerk su, naime, bili sasvim sterilni i to je kompliment bez ostatka. U njihovom nastupu nije bilo ničeg suvišnog.
Četiri čoveka, četiri kompjutera i jedan zid pokretnih slika emitovali su istu relevantnost kroz četiri brižljivo osmišljena čina jedne kompaktne predstave koja je donela vešto uravnotežen niz starijih – a osveženih - i recentnijih numera, uz u isti mah simpatično i monumentalno gostovanje četvorice robota. Nije bilo ni najmanje potrebe da članovi benda intenzivnije mrdaju – vitalnost muzike ovog sastava odlično je potcrtana njegovom pretežnom statičnošću.
KRAFTWERK: Eins, two, trois, četiri
Veština i uticajnost Kraftwerk nisu jedine lepe stvari koje je ovaj koncert efektno pokazao. Pohvalne poruke nisu se kretale samo sa bine ka okupljenom građanstvu: čitav ovaj događaj, sa pripadajućim umetnicima, publikom i organizacijom, pokazao je i sposobnost Beograda da elegantno upije jedan veliki koncert.
Ne bi valjalo ništa i nikoga ni potceniti ni preceniti: za vrhunske profesionalce Kraftwerk ovo je bio business as usual , uspešna predstava izvanredno značajnog sastava svesnog svog kvaliteta; za Beograd, ovo je bilo veliko veče obeleženo baš onakvom sterilnošću kakva mu, najčešće, nedostaje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji